– Realiteten i dette er at Stortinget i dag har fått et ufullstendig statsbudsjett til behandling, med de konsekvenser det får for kommunenes budsjettarbeid, forklarer Rune Aale-Hansen, adm.dir. i NKF. Foto: Sindre Haarr

– Realiteten i dette er at Stortinget i dag har fått et ufullstendig statsbudsjett til behandling, med de konsekvenser det får for kommunenes budsjettarbeid, forklarer Rune Aale-Hansen, adm.dir. i NKF. Foto: Sindre Haarr

Norsk Kommunalteknisk Forening

– Ufullstendig statsbudsjett. Kan ramme velferdstjenester

I statsbudsjettet som ble lagt fram onsdag, varsler regjeringen at den vil komme med en tilleggsinnstilling i oktober. – Vi er glade for at regjeringen erkjenner fortsatt usikkerhet knyttet til økonomiske konsekvenser som følge av koronapandemien. NKF håper også Stortinget erkjenner dette og gir unntak fra kommunelovens krav til budsjettbalanse. Hvis ikke frykter jeg at grunnmuren i velferdstjenestene rammes, sier Rune Aale-Hansen adm.dir. i Norsk Kommunalteknisk Forening.

I statsbudsjettet som er lagt frem onsdag skriver regjeringen blant annet at den «vil fortløpende vurdere om det er behov for å sette inn nye tiltak overfor kommunesektoren. Regjeringen vil i nysalderingen av statsbudsjettet for 2020 komme med en ny vurdering av merutgifter, inntektsbortfall og eventuelle behov for justeringer i bevilgningene til kommunesektoren.»

– Jeg er glad regjeringen erkjenner behov for å sette inn nye tiltak i kommunesektoren. Vi venter fortsatt på delrapport fra utvalget som ble nedsatt i høst for å analysere de samlede økonomiske konsekvensene av virusutbruddet for kommunesektoren i 2020, sier Rune Aale-Hansen, adm. dir. i NKF: – Realiteten i dette er at Stortinget i dag har fått et ufullstendig statsbudsjett til behandling, med de konsekvenser det får for kommunenes budsjettarbeid. Derfor håper NKF at Stortinget vil vedta som merknad til nest års statsbudsjett, at kommunene må få rom til å avvike kommunelovens strenge krav til budsjettbalanse. Dette bør først og fremst gjelde der man kan skille ut kostnader knyttet til pandemien. Dette er også viktig for å sikre at kommunene fortsatt kan bidra til å opprettholde aktivitet i privat sektor, hvor særlig bygge- og anleggsnæringen er viktig for sysselsettingen.

Velferdstjenester kan rammes

– Siden budsjettrevisjoner i sommer har NKF mottatt signaler fra en rekke kommuner om kutt i kommunaltekniske tjenester. Dette går rett i det som er grunnmuren i velferdssamfunnet: Drift og vedlikehold av skoler, barnehager, sykehjem, veier og annen infrastruktur, sier NKF-direktøren: – Det hjelper ikke at man har flere varme hender i sykehjemmene eller lærere på skolene, dersom svekket vedlikehold gjør at inneklimaet er helsemessig uforsvarlig. Skal velferdssamfunnet komme gjennom koronapandemien på en fortsatt god måte, må vi ta vare på grunnmuren. Derfor må Stortinget både gi klare føringer og legge til rette for at kommunene ikke kutter i grunnleggende drift og vedlikehold av de tekniske tjenestene. Det beste ville være en ny øremerking av midler til drift og vedlikehold; i tråd med det som ble gitt i krisepakke før sommeren.

Enig i effektiviseringspotensial

– NKF er enig med regjeringen i at det er effektiviseringspotensial i kommunene, blant annet gjennom digitalisering. Det siste året har NKF sammen med kommunene utviklet nytt digitalt verktøy innen bygningsforvaltningen som samlet vil kunne spare kommune-Norge opp mot 3,5 milliarder kroner i reduserte byggekostnader, forteller Aale-Hansen: – Vi mener potensialet er stort innenfor hele det kommunaltekniske området. Her håper vi både departementet og andre berørte parter vil bidra til å finansiere den investeringens som må til, for å få gode og effektive verktøy på plass.