
− Å tenke aldersvennlig kan f eks. være å sette ut flere benker som innbyr til å komme seg ut og være del av lokalsamfunnet, forteller Anne Berit Rafoss, prosjektleder i Senteret for et aldersvennlig Norge. I Oslo kommune er det satt opp benker ved Sognsvann. Foto: Sindre Haarr
Tidsskriftet Kommunalteknikk
Aldersvennlige samfunn angår alle
I 2060 vil hver femte innbygger her i landet være over 70 år. Aldersvennlig utvikling skal møte både utfordringene og mulighetene som knyttes til den aldrende befolkningen. Dette er en tverrsektoriell tilnærming, der kommunalteknikerne spiller en viktig rolle.
Tina Kjensli Dyrseth
Kommunikasjonsrådgiver
Senter for et aldersvennlig Norge
– Aldersvennlig utvikling forsøker å skape samfunn som er tilgjengelige og inkluderende og som fremmer aktiv aldring. Det handler om hvilke boliger vi pusser opp og bygger, hvilke miljø vi skaper i byer og tettsteder, transportløsninger og aktiviteter vi legger til rette for, og som passer en mangfoldig gruppe. Aldersvennlig utvikling er med andre ord ikke kun helse- og omsorgssektorens ansvar, her må alle sektorer kobles på, forklarer Anne Berit Rafoss, prosjektleder i Senteret for et aldersvennlig Norge.
De eldre er en mulighet
I dag står det fire yrkesaktive bak hver pensjonist. I 2060 er tallet to. At den demografiske utviklingen byr på utfordringer, det er det ingen tvil om. Sett fra et helsepolitisk ståsted vil vi ikke ha råd til helsepersonell med nødvendig kompetanse til å levere helse- og omsorgstjenester slik vi gjør i dag. Regnestykket går rett og slett ikke opp.
Rafoss forteller videre at nettopp medvirkning er en av nøkkelfaktorene for å lykkes med aldersvennlig utvikling. For hvilket samfunn ønsker vi for de som er eldre nå og for fremtidens eldre?
At utviklingen av aldersvennlige lokalsamfunn er en tverrsektoriell tilnærming, betyr at plan, vei og park kan gjøre vel så mye som kultur, frivillighet og folkehelse. – Å tenke aldersvennlig kan være alt fra å sette ut flere benker som innbyr til å komme seg ut og være del av lokalsamfunnet, til at det blir del av en områdeutvikling som går over lengre tid og som involverer større utbygginger, uteområder og samfunnsutvikling.

Tilgjengelige toaletter i rekreasjonsomr.der og parker. Her ved Sognsvann i Oslo. Foto: Sindre Haarr.
Det å gjøre samfunnet mer tilgjengelig og inkluderende for de eldre, vil også komme andre aldersgrupper til gode. Av den grunn snakkes det derfor om aldersvennlig, og ikke eldrevennlig. Det at vi blir mange flere eldre, betyr at det må gjøres noen særlige grep rettet mot de fra 65 år og over.