I Myntegata i Oslo har de laget flotte husker for alle aldre. Her to tyske turister som har tatt seg en pust i bakken. Foto: Sindre Haarr
Norsk Kommunalteknisk Forening
Aldersvennlighet og universell utforming
Aldersvennlig utforming og universell utforming er begge konsepter som fokuserer på å skape et inkluderende og tilgjengelig samfunn for alle. Selv om de ofte blir sett på som tiltak for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne, er det viktig å endre denne tanken til at dette er en måte å tenke utvikling på som ganger oss alle.
I et samfunn som stadig blir eldre, vil behovet for aldersvennlig utforming og universell utforming øke. Eldre mennesker skal bo hjemme lengre og trenger omgivelser som er tilrettelagt for deres fysiske, kognitive og sosiale behov. Dette kan være alt fra trinnfrie innganger, bredere dører og mer lys til benker og sitteplasser i det offentlige rom. Men aldersvennlig utforming og universell utforming har også positive effekter på andre grupper i samfunnet. For eksempel kan trinnfrie innganger gjøre det lettere for foreldre med barnevogner å komme seg inn og ut av bygninger, og benker og sitteplasser kan gi en hvileplass for personer med redusert kondisjon eller for folk som ønsker å ta en pause i en travel hverdag.
Rullestolramper og heiser kan gjøre det lettere for personer med nedsatt funksjonsevne å komme seg inn og ut av bygninger, men de kan også være nyttige for folk som bærer tunge eller store gjenstander, eller for reisende med bagasje.
Kontrastmarkeringer og belysning kan hjelpe personer med synsutfordringer å navigere i bygninger og på offentlige plasser, men de kan også gjøre det enklere for alle å orientere seg og finne veien.
Tilgjengelige toaletter som er tilrettelagt for personer med nedsatt funksjonsevne kan være nyttige for alle, for eksempel foreldre med små barn eller eldre personer med begrenset bevegelsesevne.
Tydelig skilting og informasjon kan hjelpe personer med kognitiv eller språklig utfordringer å forstå og navigere i bygninger og på offentlige plasser, men det kan også være nyttig for alle som trenger å finne bestemte steder eller tjenester.
Lavterskeltilbud og tilgjengelige aktiviteter kan gjøre det lettere for personer med nedsatt funksjonsevne å delta i kultur- og fritidsaktiviteter, men det kan også bidra til å skape et mer inkluderende og mangfoldig samfunn der alle har muligheten til å delta og trives.
Det er derfor viktig å ikke tenke på universell utforming som noe som treffer en enkelt gruppe, men som et premiss for å skape bedre og bærekraftige produkter, tjenester og omgivelser for alle.
Norsk Kommunalteknisk Forening arbeider om dagen med et e-læringskurs innen universell utforming for planleggere i kommune og fylkeskommune. Og det er inspirerende å se hvor mye godt arbeid det blir gjort i kommunene for å imøtekomme de demografiske utfordringene vi har fremfor oss.
Aldersvennlighet på programmet i Tromsø
Aldersvennlig planlegging og innbyggerinnvolvering er blant temaene som står på programmet når NKF inviterer til Tromsøkonferansen 2023. Det er fortsatt noen ledige plasser. Program og påmelding finner du her.