
Flesberg skole. Foto: Sindre Haarr
Tidsskriftet Kommunalteknikk
Bærekraftig bygging i fem punkter
Bærekraft, klima og miljø er på alles lepper og høyt på agendaen i kommune-Norge. Men hva handler det egentlig om når behovet for ny skole, barnehage, omsorgsboliger eller kulturhus melder seg? Det korte svaret er at bærekraftig bygging handler om å tenke helhetlig og være ansvarlig innkjøper. Her får du bærekraftig bygging i fem punkter.
1) Bærekraft innebærer å ta mange hensyn samtidig
Planlegg et bygg som er miljøvennlig, ressurseffektivt og funksjonelt. Samtidig. Bygg21, bygge- og eiendomsnæringens store samarbeidsprosjekt, listet opp ti kvalitetsprinsipper for bærekraft. Første punkt er å lage bygg som er bra for menneskene som skal bo, lære, jobbe og utfolde seg der. Gode bygg må stimulere til kontakt mellom mennesker og gi oss gode opplevelser og sanseinntrykk. Dette er vel også kjernen for et formålsbygg i kommunen? Litt på samme måte som en tur i skogen gir gode opplevelser, forteller mange om det samme ved bruk av tre i bygg. Det foregår nå mye spennende forskning på positive effekter av tre når det kommer til helse og trivsel.
2) Materialvalg er viktigste beslutning i byggeprosjekter
Spesielt i et klimaperspektiv. Visste du at klimagassutslippet relatert til materia-ler er viktigere enn energi knyttet til oppvarming og drift? Jo, en studie av åtte pilotskoler i Framtidens bygg og Futurebuilt viser at gevinsten ved materialreduksjon er større enn energigevinsten helt fram til bygget er 34 år gammelt. Og gevinsten med mate-rialer kommer umiddelbart. Det passer jo bra for et klima som trenger tiltak nå, ikke sant?
Bruk av tre i bygg er opplagt klimavalg, vi snakker om vinn-vinn. Det ene er at skog bruker CO2 i fotosyntesen og binder karbon i trevirket. Dette betyr at i et byggeprosjekt i størrelse 20 boenheter kan du regne med å binde ca. 100 tonn CO2. Det andre er at trelast og byggematerialer av tre gir mindre klimagassutslipp i forbindelse med produksjonen. Bruk av mye tre som massivtre gir derfor typisk utslippsreduksjon på over 50 % i byggeprosjekter. Og i tillegg; lokale løsninger gir mindre transport og klimagassutslipp. Du gjør derfor klokt i å bruke lokale, norske produsenter.
3) Still miljøkrav som bruk av sertifiserte produkter
Ifølge anskaffelses-loven skal offentlige oppdragsgivere legge vekt på å minimere miljøbelastningen og å fremme klimavennlige løsninger ved sine innkjøp. Som offentlig innkjøper har du også rett til å stille miljøkrav og kriterier i alle trinn i anskaffelsesprosessen, og kreve at enkelte produkter oppfyller visse merkeordninger. For eksempel er PEFC merket for bærekraftig skogbruk som sikrer god tilgang til serti-fisert trevirke fra Norge og over hele verden.
4) Kontraktsgrunnlaget med entreprenør er nøkkelen for gjennomføring av miljøkrav
Ved at kommunen som byggherre stiller krav om sertifisert trevirke får entreprenøren ansvaret for å følge opp krav mot sine byggevareleverandører. Alle seriøse entreprenører har allerede policy på bærekraft og ansvarlig innkjøp. Men like fullt, erfaringen er at gode intensjoner ofte feiltolkes, glipper og i verste fall over-ses i praksis. Kommunen gjør derfor klokt i å følge opp byggeprosjektet underveis og å be om dokumentasjon ved prosjektslutt.
Et konkret tips for god systematikk rundt oppfølging av miljøkrav er å bruke NS 3466 «Miljøprogram og miljøoppfølgingsplan» (MOP). En rådgivende ingeniør eller entreprenøren vil kunne hjelpe til med å utarbeide planen spesifikt for ditt prosjekt.
5) Søk kunnskap og bruk beste praksis