Inger Christensen, Styreleder, "Huset Mitt Borettslag

Inger Christensen, Styreleder, "Huset Mitt Borettslag

NKF bygg og eiendom

Boliger for fremtiden 2022 er åpnet for påmelding

– Rollene som konstruktive pårørende må vi kjempe for hver dag! Hvordan samhandle og tenke nytt? Hvordan sørge for riktige og nok boliger i et bærekraftig perspektiv? Planer tar lang tid: Behovet er i dag! 

– Rollene som konstruktive pårørende må vi kjempe for hver dag

Inger Christensen gikk av med afp i februar 2021 etter en innholdsrik karriere. Hun var næringssjef i Vardø kommune på 90-tallet, og deretter interkommunal næringssjef i Dalane/Egersund i 14 år. I 2011 ble hun kommuneplanlegger i Re/Hof/Holmestrand, og etter hvert også næringssjef i Holmestrand fra 2016.
I dag er Inger Christensen «autistmamma» og Styreleder i «Huset Mitt Borettslag» – et bofellesskap for 10 ungdommer med ulike funksjonsnedsettelser. Ungdommene eier hver sin andel i borettslaget, noe som innebærer at de har hver sin leilighet, og så deler de på å eie felles arealer, inne og ute, på Revetal i Tønsberg kommune. Arbeidet med borettslaget startet i 2014, og foreldrene til ungdommene har både utviklet prosjektet, og vært pådrivere gjennom hele prosessen.

Inger Christensen forteller:
– Som kommuneplanlegger for «nye Holmestrand» fra 2019 hadde jeg ansvar for den kommuneplanen vi hadde som utgangspunkt for vårt prosjekt. Vi startet med å anmode Re kommune om å ta prosjektet vårt inn i den nye boligsosiale planen de skulle lage. Det var et klokt trekk. –  Det var ingen konkret plan for oss i 2014, men kommunen ville være støttespiller dersom vi ville gjøre jobben. Vi ville være aktive og konstruktive pårørende. Det er en rolle vi må kjempe for hver dag. Foreldregruppa ble et trygt sted å være, vi har fått hverandre for livet. 
– Det er fryktelig mange beslutninger å ta. Ingen har egentlig oversikt. De forskjellige «aktørene» passer på hver sine områder. Foreldregruppa måtte bli det punktet der all informasjon ble samlet. Det er ressurskrevende, og «noen» må ha anledning til å bruke mye tid, sier hun.
På «Boliger for fremtiden 2022» vil Inger Christensen fortelle mer om samarbeidet med kommune, Husbanken og Statsforvalter, men ha hovedvekt på hva et prosjekt som dette har betydd for familiene som har deltatt.

Jan Tøssebro samforsk 1
Forsker, Jan Tøssebro

Bosetting av personer med nedsatt funksjonsevne: Bør vi tenke nytt?

Jan Tøssebro er forskningsleder, Mangfold og inkludering, v/NTNU Samfunnsforskning.
Med utgangspunkt i undersøkelser fra 2021, og med linjer tilbake til 1994, vil han på konferansen presentere hovedtrekk i utviklingshemmedes bosituasjon, og holde det opp mot de boligpolitiske idealene på feltet. Bofellesskapene øker i størrelse, og en ekstremt lav andel eier boligen selv. Mange blir boende hos sine foreldre til langt opp i voksen alder. Boligøkonomien er også sterkt forverret – særlig for de som leier av kommunen. Tøssebro vil presentere og drøfte mulige veier framover, og vi inviterer til Sofaprat om «Hvordan sørge for riktige og nok boliger i et bærekraftig perspektiv?»

Høydepunkter fra konferanseprogrammet:

Nytt fra Husbanken og Husleietvistutvalget 
Hvordan sørge for riktige og nok boliger i et bærekraftig perspektiv?
Revitalisering av en offentlig boligpolitikk: Planlegger vi oss bort? Bør vi tenke nytt?
Bosetting av personer med nedsatt funksjonsevne
Sola blir Demensvennlig kommune
Samhandling Boligsosialt og FDV: - Hvordan samhandle med Beboer, Foresatte og Hjemmetjenesten?
Botilbud 24/7 365
Psykisk helse: Samhandling mellom sykehus og kommune
Taushetsplikt, taushetsrett, opplysningsplikt og avvergingsplikt
U
tøy i leiligheter: Hvordan håndterer vi det?

Fysisk eller digital deltagelse?

NKF tilrettelegger nå alle sine konferanser for både fysisk og digital deltagelse, og helt frem til påmeldingsfristen kan du kostnadsfritt endre fra fysisk til digital deltagelse.
Mange kommuner har nå omfavnet muligheten for digital deltagelse som et bærekraftig og ressursbesbarende alternativ, og arrangerer sin egen lokale konferanse ved å samle ledergruppen og kolleger til faglig påfyll, og felles lunsj og middag. Dette er et meningsfylt alternativ dersom man ikke har anledning til å møtes fysisk på konferansen. Ellers er det selvsagt lite som slår å møte fagfolk, og kolleger fra andre kommuner, på den årlige nasjonale arenaen som av Husbankens Administrerende Direktør, Osmund Kaldheim, omtaler som «Landets viktigste boligkonferanse»!
Vi gleder oss til å ønske vel møtt både fysisk og digitalt!

Sikre deg plass på Boliger for fremtiden 2022, fysisk eller digitalt:

Header BFF2022  format 16_9 1920x1080px