NKF bygg og eiendom
Bosetting av flyktninger
Bruk eiendomsavdelingens kompetanse til å sikre egnede boliger
Stortinget har vedtatt at det skal tas imot 8000 syriske flyktninger. Denne artikkelen er ikke et innlegg i debatten om flyktningpolitikk, men jeg ønsker å ta opp mulige utfordringer for kommunene som skal bosette disse personene. I første rekke i et sikkerhetsperspektiv, sier Geir Grønsholt, fagsjef, KLP Skadeforsikring AS.
Anskaffelse på bekostning av kvalitet og egnethet
Skal Stortingets vedtak kunne oppfylles, så krever det at kommunene er i stand til å skaffe bosteder for flyktningene.
Det er imidlertid ikke slik at et antall boenheter i denne størrelsesorden står klare for innlosjering av disse personene. Mange kommuner må derfor gå til anskaffelse av boenheter for å kunne innfri sine forpliktelser.
Dersom kommunen må skaffe et relativt stort antall boliger på kort tid, så kan dette kanskje gå på bekostning av kvalitet, egnethet og oppfølgingsrutinen i boenhetene.
Geir Grønsholt
Eiendomsavdelingen må involveres
Uansett om man velger å benytte eksisterende utleieboliger, kjøp, leie, eller omgjøring av bygg, så må boligene være egnet for de som skal bo der. For å sikre dette er det viktig å trekke inn eiendomsavdelingens kompetanse. De kan bygg, og vet også hvilke tiltak som eventuelt må iverksettes for å tilrettelegge boligene for beboerne. Det er også nødvendig med kunnskap om hva boligene skal brukes til, og om eventuelle utfordringer med de som skal bo der. Samhandling mellom ulike enheter er da en forutsetning for å få nyttiggjort seg den totale kunnskapen om bolig og beboer.
Var selv i leiligheten og tente på. Er vi forberedt på at det kan skje?
IK-bolig kan gi godt grunnlag for risikovurdering og dokumentasjon
En sikker og god bosetting av flyktningene ute i kommunene forutsetter at det fremskaffes gode, egnede boliger. Samtidig må det foreligge planer for hvordan disse personene skal følges opp. Dette krever at det finnes en god oversikt over byggenes tilstand, og også om eventuelle utfordringer eller behov hos beboerne, for å sikre at boligene er mest mulig egnet for de som skal bo der.
- Uansett hvor gode man er til å vurdere risiko og iverksette fornuftige tiltak, så vil uønskede hendelser inntreffe. Dersom disse hendelsene kommer er det gjerne godt å ha dokumentasjon på at man tross alt har tenkt i forkant. Særlig når media står der og lurer på hvordan dette kunne skje fremholder Grønsholt.
Les artikkelen i sin helhet i Kommunalteknikk nr. 8
Mer informasjon om ikbolig.no finner du HER
Se også IK-Bygg -konferansen 2015 HER