
Ill. Shutterstock.
Fra frokostmøtet 31. mars
Bosetting av flyktninger
Torsdag 31. mars arrangerte NKF et frokostwebinar om bosetting av flyktninger. Over 250 deltakere fra hele landet deltok i en nyttig erfaringsutveksling.
– Målet er å løfte frem beste praksis i en veldig utfordrende situasjon for norske kommuner, sier Elisabeth Leikanger, fagrådgiver i NKF Bygg og eiendom. – Vi i NKF vil bidra til å fremskaffe verktøy og sjekklister som kommunene kan benytte.
Rådgiver Solbjørg M. Isaksen fra Randaberg kommune, teamleder bolig Veronica Einan fra Nittedal kommune, boligkonsulent Nicole A’nolde fra Sandnes kommune og virksomhetsleder byggesak i Asker kommune, Malvin Bjorøy, innledet hver sin bolk.
Randaberg kommune
Isaksen innledet under overskriften Sjekkliste flyktningeboliger – hva er godt nok. Hun fortalte at Randaberg skal bosette 155 flyktninger, og har behov for minst 50 ekstra boenheter utover det de har fra før, og løser det med fremleie.
– Vi la ut et skjema der innbyggerne kunne registrere tilgjengelige boliger. Vi fikk 43 svar, men trenger flere boliger, sa Isaksen. Av de innkomne boligene var om lag en tredel byggegodkjent som utleieboliger, en tredel boliger som ikke var byggegodkjent og en tredel rom i boliger. Kommunen ønsker primært å ta i bruk byggegodkjente boliger.
I tillegg har kommunen utarbeidet sjekklister for de som skal foreta inspeksjon. I tillegg til brannsikkerhet og øvrige krav til boligen, sjekkes også uteområder og lokalmiljø, og utleier blir spurt om hvem de vil leie ut til.
– Vi vet jo ikke hvem som kommer –er huseier villig til å huse eldre, pleietrengende? Også i eget hjem? Møblert, hva må vi ha på plass? Det er ting vi ønsker klarhet i, sier Isaksen.
Spørsmål/avklaringer ifm. presentasjonen
- Må boligen være byggegodkjent?
- Sandnes sier at de kan ha fremleie av boliger som ikke er byggegodkjente, men de må ivareta forskriftskrav 2011 mht. brann- og rømningskrav. Dette er vurdering fra byggesak.
- Det er ønskelig fra deltakerne i frokostseminaret at NKF sjekker ut mulighetsrommet opp mot forskriftskrav.
- Katja fra Kristiansand: der forholder de seg til NAV mht. prissetting av utleieboliger
Nittedal kommune
Teamleder bolig Veronica Einan var neste innleder. I Nittedal har de gjort mye av det samme som Randaberg, med en økning fra 26 til 166 flyktninger som skal bosettes. Einan understreket samarbeidet med byggesak som viktig, men det er boligkontoret som står for den fysiske sjekken av boligene.
– Vi skriver i utgangspunktet kontrakt med den bosatte flyktningen, men i dette tilfellet skriver vi også kontrakter med huseier som skal overføres til leietaker ved bosetting, sa hun.
Spørsmål/avklaringer ifm. presentasjonen
- Hvilken kompetanse er det på personellet som er ute og gjør befaringer i boligene?
- Fellesnevneren for kommunene er at alle har personell som de selv mener er kvalifisert til å gjøre denne jobben på vegne av kommunen.
- Noen har ansatt megler, andre har et samarbeid med Brannvesenet.
- Elin K. Larsen fra Øvre Eiker kommune: Bruker «trygg hjemme»-prosjektet, hvor brannvesenet bidrar ifm. avklaringer rundt boligens egnethet og brannsikkerhet
- Rogaland brann og redning: Disse tilbyr å bidra med befaringer der det er usikkerhet rundt krav til boligen, samt presentasjon til flyktningene mht ivareta brannsikkerhet i boligen
- Skadedyr: I Nittedal er det krav til utvidet innboforsikring, som også dekker skadedyr
- Kirsti: Googleløsning, hvor man snakker norsk inn i telefon, og medlytter/flyktningen mottar budskapet oversatt til ukrainsk via ørepropp – virker bare med Android-telefoner.
Sandnes kommune
Boligkonsulent Nicole A’nolde i Sandnes kommune hadde også skjemaer og sjekklister som var tilgjengelig for deling. Sandnes kommune står som leietaker og fremleier til flyktninger, for å gi trygghet til utleier. I Sandnes drar de ikke ut på befaringer før de har fått inn egenmeldingsskjema fra potensiell utleier. Når skjemat er mottatt kontakter de utleier og går på «visning». Niocole var tydelig på at sjekklistene er helt uunnværlig i kartlegging av boliger, klargjøring før utleie, og til slutt signering av leiekontrakt.
Midlertidig forskrift om unntak fra Plan- og Bygningsloven for innkvartering av personer som søker beskyttelse
Virksomhetsleder byggesak Malvin Bjorøy i Asker kommune innledet om den midlertidige forskriften til pbl for. innkvartering av personer som søker beskyttelse. I Asker kommune følges den vedtatte midlertidige forskriften, og Malvin understreket at flyktninger ikke skal tilbys boliger av lavere kvalitet enn andre leietakere.
– Det er viktig at kommunene er klar over at vi møter alle motiver fra utleiere, alt fra de som har kun gode intensjoner om å tilby husrom, til de som ønsker å få en rask finansiering for oppussing av egen bolig, understreket Bjorøy.
NKF følger opp
NKF vil opprette et Teams-rom der skjemaer, sjekklister og leiekontrakter kan deles. Kirsti Kierulf, som ledet møtet, understreket imidlertid behovet for at kommunene ikke ukritisk kopierer hverandres dokumenter. Det er særdeles viktig å ha et eierforhold til dokumentene man benytter, sa hun.