
– Å dele kunnskap med en sulten lærling er ikke bare givende, det er også en investering i fremtiden, skriver seniorrådgiver i NKF, Anders Marius Bøe. Foto: Shutterstock.
NKF bygg og eiendom
Byggdrifterens og renholderens rolle i 2024
I stadig mer komplekse byggmiljø er fagkompetanse i kommuner avgjørende for å sikre trygghet, effektivitet og kvalitet i drift og vedlikehold av offentlige bygninger. Verdien av å inneha et fagbrev eller svennebrev i ulike yrker må løftes høyt, da det representerer en stolthet og en unik faglig kompetanse.
![]() |
Anders Marius Bøe er seniorrådgiver i NKF bygg og eiendom. Foto: Chris Caspersen |
Anders Marius Bøe
anders.marius.boe@kommunalteknikk.no
Seniorrådgiver
Norsk Kommunalteknisk Forneing
I 2014 fikk vaktmesterfaget et fagbrev som anerkjente vaktmesterens evne til å utføre viktige arbeidsoppgaver i offentlige bygg. Dette markerte ikke bare en endring i navn, men også i rollen og kompetansekravene. Den moderne vaktmesteren er nå kjent som byggdrifter – en tittel som forplikter til å håndtere alt fra historiske bygninger til toppmoderne teknologi. En byggdrifter er ansvarlig for å sikre at alle fasiliteter, fra skoler og sykehjem til kulturbygg og idrettsanlegg, fungerer sømløst og trygt for alle brukere i en travel arbeidsdag.
Kommunene må gå foran som et godt eksempel ved å være lærebedrift og ta inn lærlinger, både i renhold og byggdrift.
Å dele kunnskap med en sulten lærling er ikke bare givende, det er også en investering i fremtiden. Vi trenger flere byggdriftere og renholdere, og lærlinger tilfører nye perspektiver og energi til arbeidsplassen. Kommuner bør være synlige i markedet og aktivt tilby praksisplasser til elever som søker en praktisk tilnærming til læring.
NKF spiller en viktig rolle i å fremme kompetanseutvikling innen byggdrift og renhold ved å tilby nettverksbygging og kursing på tvers av kommunegrenser. Vi ønsker å synliggjøre den spennende og utfordrende arbeidshverdagen som kommunene står overfor.
For de kommunene som ennå ikke har startet kompetansehevingen innen renhold og byggdrift, er tiden inne for å handle. Faste ansatte må engasjere seg
i læreplanen, søke kompetanse både internt og eksternt, og ta initiativ til å melde seg opp som privatist i faget. Byggdrifteren og renholderen må ha den kompetansen som kreves for å møte brukernes behov på en tilfredsstillende måte.
Ledere i kommunene har en nøkkelrolle i å oppfordre sine ansatte til kontinuerlig kompetanseheving og tilrettelegge for at de kan få tilgang til nødvendig opplæring. Dette vil styrke den enkelte ansattes faglige kompetanse, samt bidra til økt kvalitet og effektivitet i kommunens tjenestetilbud. Ved å investere i faglig kompetanse investerer kommunene i sin egen fremtidige suksess og bærekraft.