Tidsskriftet Kommunalteknikk
Digitale planbestemmelser: Fra teori til praksis i Sandnes
Tilrettelegging av plandata for digital bruk er blant de viktigste forutsetningene for fullautomatiserte byggesøknader. I samarbeid med DiBK har Sandnes kommune gjennomført piloten «Drømmeplan Sandnes», der målet har vært å kartlegge mulighetene for å gi brukerne en enkel og forståelig presentasjon av plandata. Nå skal funnene prøves ut i praksis, forteller Kristin Barvik, kommunaldirektør for innovasjon og digitalisering i Sandnes kommune.
I pilotprosjektet ble det i samarbeid med Mindshift AS utviklet en klikkbar prototype for tilgang til plandata. Det er denne som danner grunnlaget når kommunen nå har fått midler til å teste ut konseptet «live». Målet har hele veien vært å gi innbyggerne enkelt tilgjengelig og lettfattelig informasjon om for-hold som berører deres eiendom.
Kompliserte bestemmelser
![]() |
Kristin Barvik, kommunaldirektør for innovasjon og digitalisering i Sandnes kommune. Foto: Kjell Jørgen Holbye |
Funksjonell demonstrator
Rett utvalg av bestemmelser
En vinn-vinn-situasjon
En del av GeoLett-prosjektet
Fellestjenester BYGG i drift
Både datastruktur, datakvalitet og tilrettelegging for bruk har vært sentrale satsingsområder i prosjektet. Navet i arbeidet er Fellestjenester BYGG – en Altinn-basert dataplattform som kan benyttes av eksterne tilbydere av søkesystemer, og som sørger for validering og innsending av søknader til den enkelte kommune. Det er i dag fem nye søknadstjenester tilgjengelig i markedet for søkere. Felles for løsningene er at søknadene kontrolleres av Fellestjenester BYGG på Altinn før de sendes til riktig kommune gjennom KS’ digitale postsystem FIKS.
– Utgangspunktet for prosjektet har vært at staten ikke skal drifte programvare, men legge forholdene til rette for eksterne tilbydere. Det er dette vi har gjort med Fellestjenester BYGG, og vi ser at planen har lykkes. Tilbudet av tjenester som benytter plattformen er økende, og selv om datagrunnlaget fortsatt kan utvides og tilrettelegges enda bedre, mener vi at dagens tilbud er så godt at vi har valgt å legge ned Direktoratets egen tjeneste, Byggsøk, fra 1. okto-ber 2020, sier Bjørnstad. – Dessuten er det planer om å bruke erfaringene med Fellestjenester BYGG til å bygge en tilsvarende løsning på plansiden.
Stor suksess med digital nabovarsling
Et eksempel på tjenester som benyt-ter Fellestjenester BYGG er digital nabovarsling, som ble innført høsten 2019. Gevinstrealiseringsberegninger viser at bare denne ene tjenesten har et potensial for 3,3 mrd. kroner i totale årlige besparelser – til sammen omkring 50 mrd. i et femtenårsper-spektiv. Tallet på digitale nabovarsler sendt gjennom systemet har rundet 80 000 på de få månedene siden til-budet ble operativt.
– Dette viser at det er et stort, udekket behov for gode digitale tjenester på byggesøknadsfeltet. «Drømme-plan Sandnes» har sammen med en rekke andre piloter gitt oss et verdifullt grunnlag å bygge videre på, sier Bjørnstad. Hun gleder seg til å se prøveprosjektet i drift.
– Det skal bli utrolig spennende å se hva de får til og hvilke erfaringer de gjør. Det vil bringe oss et godt stykke videre.