Trehjølrningen000008

Gran kommune

Fra tettsted til småby på landet

Gran sentrum er i utvikling. Og nå er investeringslysten så stor at kommunen har måttet sette fortgang i planene for hvordan stedet skal bli i framtiden.
Trehjølrningen000008
Gran sentrum er i Fylkesdelplanen utpekt som handelssentrum for kommunene Jevnaker, Lunner og Gran som utgjør Hadelandsområdet.

Av Erik Trehjøringen, leder, teknisk tjenester, Gran kommune

Gran sentrum ligger i Gran kommune på Hadeland, ca. 1 times reise fra Oslo. Kommunen har ca. 13.000 innbyggere og er preget av et flott kulturlandskap med spredt bebyggelse og jordbruk. Tettbebyggelsen er i stor grad konsentrert langs den største elven, Vigga.

Kommunen er en typisk pendlerkommune, men har også en del lokale industri- og næringsarbeidsplasser. 

Gran sentrum har over mange år utviklet seg til å bli et sterkt handelstettsted med stor innlekkasje fra omkringliggende tettsteder og kommuner. Imidlertid har det ligget en del hindringer i vegen for ytterligere vekst. Blant annet har trase for ny rv.4 vært uavklart. Denne har pr. i dag en ÅDT på ca. 10500 som delvis passerer gjennom handelssenteret. Riksvegen fungerer også i stor grad som lokalvegsystem for Gran sentrum. På grunn av dette forholdet ble ikke kommuneplanens arealdel revidert for sentrumet sammen med resten av kommunen i 2002, i påvente av ferdigstillelse av igangsatt kommunedelplan for ny rv.4 gjennom området. Hovedtrase ble endelig vedtatt i 2005 og planarbeid for den videre utvikling av sentrumet ble startet opp.

 

Investeringslyst satte fart i planene

Gran kommune ønsket at arbeidet med kommunedelplan for Gran sentrum skulle være gjenstand for en grundig prosess der alle aspekter i størst mulig grad ble ivaretatt. Samtidig ble det mer og mer klart at det var nødvendig med en raskest mulig fremdrift. Dette fordi investeringslyst og behov var mye større enn det som kunne dekkes innenfor gjeldende kommuneplan.

Kommunen satte seg som mål at man i 2006 skulle gjennomføre et scenarioarbeid, planprogram og ha et forslag til kommunedelplan klart til høring i desember samme år. Samtidig vedtok formannskapet bygge- og deleforbud under hele planprosessen. Kun mindre tiltak kunne slippes i gjennom etter egne vedtak.

Et utvidet politisk planutvalg ble nedsatt som styringsgruppe for planarbeidet. Som administrativ ledelse av arbeidet ble det nedsatt et prosjektråd med bred faglig kompetanse og deltagelse fra fylkeskommunen, regional utvikling. Asplan Viak AS ble engasjert som konsulenter i arbeidet.

 

Mot småby på landet

Scenarioene ble gjennomført som et 0-alternativ, et med moderat vekst og et med sterk vekst.

Næringsliv, organisasjoner, statlige innsigelsesmyndigheter med mer ble invitert i flere møter og verksteder for å sikre en tidlig medvirkning og fastsettelse av rammer for arbeidet. Dette var svært viktig da kommunedelplanen med kommunens og privates ønsker/ innspill raskt ville kunne komme i interessekonflikter med jordbruksareal av høy kvalitet, vernede våtmarksområder, eksisterende jernbane, trafikkavviklings- og flomsikringsproblematikk.

Gran sentrum er i Fylkesdelplanen utpekt som handelssentrum for kommunene Jevnaker, Lunner og Gran som utgjør Hadelandsområdet. Det ble imidlertid tidlig klart at sentrum ikke bare kunne være et handelssentrum, men også måtte ha et stort innslag av boliger for å kunne bli det levende senteret man ønsket. Våren 2006 ble alternativet med sterk vekst, småbyen på landet, politisk vedtatt og planprogram utarbeidet.

 

Stor skole

Samtidig foregikk prosesser i fylkeskommunen som skulle gi utfordringer i planarbeidet. Det ble vedtatt at ny felles videregående skole for Hadeland skulle legges til Gran sentrum. Dette innebar at kommunedelplanen for Gran sentrum måtte ta inn over seg at arealer og funksjonalitet til en skole som kunne dimensjoneres for opptil 1200 elever pluss lærere og annet personell måtte plasseres i sentrum. Fremdriften til dette prosjektet er også stor og reguleringsplanarbeider måtte igangsettes før kommunedelplanen var endelig vedtatt.

Det ble foretatt alternativsvurderinger og reguleringsplanarbeid kunne igangsettes høsten 2006.

 

Planprosessen

Planprogram for det øvrige sentrum ble vedtatt tidlig høst og selve kommunedelplanarbeidet ble igangsatt. Alle deler av kommunens administrasjonen deltok med sin fagkompetanse for utredninger og sammensetting av kjent kunnskap. Nye møter og verksteder med interessenter og fagmyndigheter ble gjennomført før forslag til plan ble forelagt arealplanmøte hos fylkemannen i november. Uavklarte spørsmål ble tatt opp i egne møter med aktuelle innsigelsesmyndigheter i etterhånd.

 

Endelig forslag til kommunedelplan ble forelagt styringsgruppe, planutvalg og kommunestyre 13. desember og planen ble vedtatt lagt ut til offentlig ettersyn og sendt på høring.  Høringsfrist er satt til 01.02.07 og planen forventes sluttbehandlet eller behandlet på nytt i mars 2007. I høringsperioden vil det bli avholdt et offentlig møte og kommunens interne organisasjon vil bli invitert til å gi innspill og merknader til planforslaget. Ytterligere informasjon/ sakspapirer kan finnes på Gran kommunes hjemmesider www.gran.kommune.no.