
NKF
Omsider kom kvinnene
Liv kom inn i NKF som tillitsvalgt i 1997, har nå sittet i hovedstyret i flere år og ble valgt til styreleder på årsmøtet i 2006.
- Hva synes du om at det tok så lang tid før kvinnene ble representert i NKFs hovedstyre?
- Kommunalteknikk er tradisjonelt sett et mannsdominert område, det er logisk at kvinnene kom først etter at kvinnene inntok disse fagene på høgskoler og universitet. Så NKF har nok fulgt utviklingen i resten av samfunnet; kvinner i styrene var ikke vanlig, og det sliter en jo fremdeles med.
- Hvordan er det å være kvinne og leder i en mannsdominert organisasjon som NKF?
- Det er helt ok. Personlig har jeg arbeidet i et meget mannsdominert miljø hele min karriere, de siste 12 årene som leder. Jeg synes ikke det er noen spesiell utfordring å være leder i NKF sitt hovedstyre. Styret består av en godt sammensveiset og arbeidende gruppe kvinner og menn, som brenner for NKF og foreningens fremtid.
- Hva mener du er NKFs viktigste samfunnsmessig rolle i dag?
- Det er viktig å fokusere på kommunalteknisk sektor slik at politikerne prioriterer disse områdene høgere enn de tradisjonelt har gjort. Men det viktigste vi skal fortsette å arbeide med i NKF er nettverksbygging og kompetanseutvikling innen våre fagfelt.
- Hva er NKFs største utfordringer framover?
- NKF er en forening som er helt avhangig av frivillig og ulønnet arbeid blant tillitsvalgte. Vi har et meget godt sekretariat, uten det ville foreningen ikke vært i nærheten av hva det er i dag. Men de tillitsvalgte i styrene, i Fagforaene og Fylkesavdelingene gjør en viktig og god jobb. Det kan bli en utfordring fremover å rekruttere tillitsvalgte, av begge kjønn og alle aldre.
Det har for NKF vært en utfordring å være så synlige i media som vi ønsker oss. Dette vil vi fortsatt slite med, i konkurranse med andre dagsaktuelle hendelser. I lokalsamfunnet er det sterkest fokus på de kommunale oppgavene som handler mer direkte om enkeltindividet, som tjenester innen oppvekst og omsorg. Synlighet i media er også et nødvendig og viktig middel til økt rekruttering til våre fag på høgskoler og universitet.
- Hvilke ønsker har du for NKF?
- Jeg ønsker meg en moderne og levende organisasjon, en møteplass og en kompetansebase for alle som arbeider i teknisk sektor. Jeg ønsker meg videreutvikling av samarbeid med andre nærliggende samfunnsaktører innen sektoren, og med viktige offentlige instanser. Jeg ønsker meg stor oppslutning og ivrige tillitsvalgte, og et fortsatt sterkt sekretariat til å holde det hele gående inn i fremtiden.
Teknisk sektor sliter med rekrutteringen. Og jentene har vel aldri vært sterkt representert i bransjen. Hva må til for å få flere jenter til å velge tekniske yrker?
- Jeg har alltid ment at dette begynner allerede i barneskolen og i hjemmene. Jentene må få selvtillit og tro på at de kan mestre realfagene like godt som guttene. Så må skolen vise disse karriereveiene og fremstille dem som like aktuelle for jenter som for gutter. Vi kvinner som arbeider innen disse fagene bør ut i skolene og fortelle om yrkene våre og hvor spennende og interessant det er.