Sekse, Magnar - Giardia-epidemien - hva har vi lært?

Bergen kommune

Giardia-epidemien – hva har vi lært?

Et nytt vannbehandlingsanlegg var under utbygging ved Svartediket vannverk da utbruddet skjedde. Aanlegget, som skal stå klart sommeren 2007, var det siste leddet i en omfattende vannverksutbygging som hadde pågått i ca 20 år. Hva var det så som gikk galt?
Sekse, Magnar - Giardia-epidemien - hva har vi lært?

Høsten 2004 ble vannverket utsatt for parasitten Giardia Lamblia. Den forårsaket en epidemi med ca 1400 personer konstatert smittet. Det eksterne utvalget for evaluering av Giardia-epidemien har i sin rapport antatt  at det reelle antall smittede sannsynligvis var i størrelsesorden 5000 - 6000 personer.

Dette er den første registrerte epidemi i Norge med parasitten Giardia og er det mest omfattende drikkevannsbårne sykdomsutbruddet i landet i nyere tid. Globalt regner Verdens helseorganisasjon (WHO) med at ca 200 millioner mennesker er rammet av epidemien. 

Hvordan skjedde det?

Årsaken til epidemien er vurdert i en intern evalueringsrapport utarbeidet av den lokale kriseledelsen for Giardia i Bergen. I tillegg bestilte Bergen bystyre og byrådet en ekstern rapport som ble utarbeidet av et eksternt utvalg for evaluering av Giardia-epidemien. Den siste rapporten ble framlagt 18. mai 2006. 

Begge rapportene konkluderte med at den mest sannsynlige årsaken til smitten var utlekking fra utette avløps ledninger fra den nære bebyggelsen som ble tilført ytre deler av Svartediket. Det er likeledes konkludert med  at det er lite sannsynlig at smitten kom fra sau, persontrafikk, hunder, vilt, fugler eller fra avløpsvann fra restauranten på Ulriken.

Etterforskningsarbeidene konstaterte lekkasjer på offentlige og private avløpsledninger som kunne gi avrenning til drikkevannskilden. Utvalget konkluderte med at mest sannsynlig årsak var utette avløpsledninger i den nære bebyggelsen. 

Kunne vært ungått

Videre mente utvalget at epidemien høyst sannsynlig kunne vært unngått dersom bestemmelsene i drikkevannsforskriften hadde vært fulgt gjennom at godkjenningsprosessen kunne ha bidratt til å identifisere og avdekke risikofaktorer som igjen kunne ha synliggjort behov for raskere oppgradering av Svartediket vannforsyningssystem. Utbruddet kunne etter utvalgets mening vært definert 2-4 uker tidligere.

Umiddelbare tiltak

Det ble gitt kokeråd til alle som hadde sin vannforsyning fra Svartediket den 5. november, totalt ca 25 000 personer. I tillegg ble det gitt kokepåbud til all hotell- og næringsvirksomhet i Bergen sentrum. Forsyningsområdet til Svartediket ble relativt hurtig betydelig redusert gjennom omkoblinger og overføring av vann fra de andre vannverkene. Da kokerådet ble opphevet den 21. desember var i underkant av 7 000 personer underlagt dette. 

 Utbruddet medførte en storstilt aksjon for å rehabilitere både offentlige og private ledninger i de områdene som lå utsatt til. Hovedtyngden av bebyggelsen i området er fra 1950-tallet. Alle avløpsanlegg innenfor nedbørfeltet ble kontrollert for tetthet, og alle feil ble hurtig utbedret. Det gjaldt både offentlige og private anlegg. Det ble i stor utstrekning benyttet ulike metoder for No-Dig-løsninger ved rehabilitering av ledningene. Dette gjorde at arbeidet kunne ferdigstilles til jul 2005.

 
God håndtering

Konklusjonene til det eksterne evalueringsutvalget var at epidemien i det store og hele ble håndtert på en god måte når den først hadde oppstått og at VA-miljøet arbeidet godt for å redusere forsyningsområdet og at det var riktig å fremskynde UV-anlegget ved Svartediket.

Artikkelen er forkortet. Hele artikkelen kan leses i Kommunalteknikk nr. 3-2007. 

En langt mer detaljert info om selve epidemien og alle sider ved denne er også tilgjengelig på Bergen kommunes internettsider: http://www.bergen.kommune.no/info/