Illustrasjonsbilde: pexels.com

Illustrasjonsbilde: pexels.com

Norsk Kommunalteknisk Forening

Innfører plikt til å melde inn grunnundersøkelser og naturfareutredninger

Denne uken fastsatte Energidepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet plikten til å melde inn grunnundersøkelser og naturfareutredninger i en ny forskrift. – Vi er glade for at departmentene har fulgt anbefalingen fra Gjerdrumutvalget og stortingsmeldingen som ble lagt frem tidligere i år.

Den nye forskriften gjør det obligatorisk å melde inn grunnundersøkelser og naturfareutredninger. Forskriften vil bidra til effektiv gjenbruk av data og forebygge mot ulykker fra flom og skred, melder departementene på egne hjemmesider.

– Informasjon om grunnforhold og naturfare kan være livsviktig for å forebygge ulykker fra flom og skred. Jeg er derfor glad vi nå gjør det obligatorisk å melde inn grunnundersøkelser og naturfareutredninger til myndighetene til nytte også for andre aktører, sier energiminister Terje Aasland i en pressemelding

– Gjenbruk av data er en av de tingene NKF tok opp da stortingsmeldingen var på høring i energi- og miljøkomiteen tideligere i høst, sier administrerende direktør i NKF, Kirsti Kierulf.

Kierulf er glad for at departementet nå forskriftsfester plikten til å avlevere grunnundersøkelser. 

Av den nye forskriften skal komplett geoteknisk undersøkelse med stedfestede borehull, borehullsundersøkelser og digitale måledata skal leveres i henhold til gjeldende produktspesifikasjon etter norsk standard.

– Dette er et stort steg i riktig retning i tilgjengeliggjøringen og gjenbruk av viktig informasjon, sier Kierulf som gjerne ser at flom og skreddata blir en del av www.politikerdashbord.no.

– Det er viktig at denne informasjonen kan sees i sammenheng med kommunens øvrige bygg og infrastruktur, slik at vi får gode underlag for beslutninger, spesielt i tider med krevende kommuneøkonomi. Det er noe av grunnlaget for å få til et datadrevet demokrati, avslutter Kierulf.

Fremtidige grunnundersøkelser og naturfareutredninger skal meldes inn til henholdsvis Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Data og rapporter som meldes inn blir dermed offentlig tilgjengelig og kan brukes av andre.

Lov og forskrift vil tre i kraft 1. januar 2025.