Boliger for fremtiden / 13.-14. april
Kirkenes – en by i transformasjonens tegn hvor uterom har farger og lys og brukes året rundt
Lille Kirkenes var et av de mest bombede stedene i Europa under andre verdenskrig, med minst 320 ødeleggende sovjetiske raid. Historikere hevder at bare Malta har fått mer skade fra bombinger. Bare 13 hus i Kirkenes overlevde krigen. Byen har fra da til nå alltid måtte transformere seg.
Kirkenes. Foto: Shutterstock
Nå står byen igjen overfor helt nye utfordringer i naboskapet og utviklingen av sin rolle på Nord-kalotten. Nye boliger og bygg må finne sin plass i en bykjerne med tungt industrielt preg helt inne i bykjernen. Byen er også en av de mest globaliserte byene i Norge, med en svært sammensatt befolkning. I perioden 2020 til 2022 har byen vært med i et prosjekt om hvordan skape aldersvennlige bolig- og bomiljøer i distriktskommunene.
Kirkenes driver en aktiv boligpolitikk for en rekke brukere fra flere nasjonaliteter. 2013 var Kirkenes en av finalistene til attraktiv by-prisen og har jobbet videre med transformasjonen av sitt karakteristiske sentrum. Byen har tatt på alvor de store utfordringene som store kulturelle og økonomiske utfordringer gjør med et lokalsamfunn. De har bevisst og målrettet utviklet seg fra et tradisjonelt gruvesamfunn til et flerkulturelt sentrum for Barentssamarbeidet i nord. Nå står byen over for en demografisk utfordring for en flerkulturell befolkning.
Hvordan jobber de med attraktive boliger for folk som blir eldre? Hvordan sikrer de at eldre kan bruke byens flotte uterom hele året? Kirkenes har unike uterom preget av farger og lys, midt i et sentrum hvor industrien er inne i bykjernen, og er en del av historien og identiteten.
Du kan lese mer her:
Kirkenes til Boliger for fremtiden
Årets konferanse har et spennende program og vi håper å se deg i Oslo i april.
Her finner du programmet til konferansen og vi har gode early bird-priser frem til 1. mars.