Larvik kommune ByLab barn

By- og stedsutvikling

Kommunens møteplass

I februar 2016 åpnet ByLab Larvik i et tomt kontorlokale ved torget i sentrum. Her deles kommunens kunnskap om den fysiske planleggingen av byen på en måte som er lett tilgjengelig for innbyggerne. 

Larvik kommune ByLab barn
Mange barnehager har besøkt ByLab for å gi innspill til barns perspektiver rundt byutvikling.

Skrevet av arealplanlegger Anne Therese Anvik, Larvik kommune

Diskusjonene om byutvikling har til tider gått høyt i Larvik. I kommunen merket man at det var vanskelig å komme til orde, og at agendaen ble satt av andre enn dem som kjente prosjektene. Nå er det vel ikke slik at diskusjonen skal styres fra rådhuset, men kommunen ønsket å bidra til å nyansere debatten som i stor grad ble tatt i kommentarfeltet til lokalavisas oppslag og på private Facebook-sider. Måten vi ønsket å gjøre det på, var å lage en arena hvor man i ro og fred kan stille spørsmål og få svar. Ikke som en meningsutveksling i kommentarfeltene, men som et personlig møte.

 - På ByLab er alle velkomne, og det trengs verken timebestilling eller et eget prosjekt for å få snakke med en fagperson om byutvikling.

ByLab ble innredet med faktaopplysninger om planprosessen og aktuelle prosjekter og det brukes mye veggplass og taktile virkemidler for å finne måter å snakke om tiltak og prosjekter på. Det finnes ingen kranke, men bord med sittebenker og en kaffemaskin. Ordentlig kaffe og kakao har også vært et suksesskriterie.

Larvik kommune ByLab logo
Larvik kommune har prioritert å ha et stort flyfoto av sentrum på gulvet i lokalet, og besøkende i alle aldre ender som regel krabbende på gulvet mens de finner hus de kjenner igjen eller forteller historier om byens utvikling. 

ByLab har åpent onsdag-fredag, fra 12-16 med langåpent til kl 18 på torsdag. Antall besøkende varier veldig, og svinger naturlig nok med mediedekningen. Hver første torsdag i måneden arrangeres ByLab lunsj, da kan man ta med seg matpakke og høre på foredrag om alt fra arbeid med Regional plan for bærekraftig arealpolitikk til bruk av farger i boligfelt.

Kommunen ønsket at ByLab skulle være et tillegg til de ordinære, åpne møtene som arrangeres i forbindelse med høring av planer. Som så mange andre kommuner, har Larvik flere ivrige, eldre menn som deltar på våre møter. De ønsket å komme i kontakt med et bredere spekter av befolkningen, og har invitert skoleklasser og barnehager til ByLab. I tillegg har det vært arrangert fagmøter på kveldstid som har vært åpne for alle – og arrangørene har vært politiske partier, velforeninger og andre som har lyst til å diskutere byutvikling.

Skoleåret 2016-17 ble det avholdt ungdomsverksted i ByLabs lokaler. Dette verkstedet ble drevet av det lokale konsulentfirmaet, Citiplan AS, og da det ble arrangert Nattby i Larvik sentrum, laget ungdommene en popup kafe i en bakgård som vanligvis ikke er i bruk.

ByLab har bidratt til å sette farge på sentrum. Det er flere midlertidige kunstprosjekt i sentrum, alt fra enkle sjablonger som males direkte på fortau til store veggmalerier. Larvik har fem æresborgere, og alle disse skal etter hvert males på husvegger i sentrum.  Vår tidligere paradegate, som for tiden preges av tomme lokaler i påvente av nye prosjekter, fikk sommeren 2017 en oppfriskning i form av malerier på veggene og fargerike blomsterkasser.

Selv om ByLab ikke hører til de lovmessige oppgavene til en kommune, har tilbakemeldingene vist at det er et viktig bidrag inn i byutviklingsdebatten. Byutvikling handler om folks hverdagsliv, og det er helt naturlig at endringer og nye prosjekter i bybildet skaper engasjement.