
NKF "tar tempen" på Arendalsuka 2017
Lager vi klimapolitikk bare for byene? Hvordan ser livet utenfor byen ut i et lavutslippssamfunn?
Klimavennlige løsninger må bli standardvalget i fremtidens samfunn.

Hva kan kommuner i distriktene gjøre for å bidra til å nå klimamålene?
Norge er et vakkert land, fjell og daler hav og strand. Norge er mer enn bare byer. Norge er landsbygd og små tettsteder. Det er mye snakk om å tenke miljøvennlig i byer - legge til rette for kollektiv satsing og minske utstlippene. Det er i anførselstegn enkelt i store byer - Men utenfor byene fungerer rett og slett ikke økt kollektivsatsing. Ifølge CICEROS rapport er det beste tiltaket mindre kommuner kan gjøre er å legge til rette for ladbar infrastruktur. Det finnes strøm også på landsbygda, det er jo gjerne her strømmen lages, så hvorfor ikke bruke den?
Det handler om å gi insentiver for å velge miljøvennlig. Aller helst bør det miljøvennlig alternativet være standardvalget. Slik at folk heller kan velge det bort - dersom det er ønskelig.
Dersom du ønsker å vite mer om utbygging av infrastruktur for elbillading anbefales det å melde seg på Desemberkonferansen. Her vil vi ta for oss alt kommunene trenger å vite innen temaet.
![]() |
Direktør i CICERO: Kristin Halvorsen |
Hva er CICERO?
CICERO i samarbeid med Norsk Forskningsråd vil under Arendalsuka publisere funn i rapporten #klimavalg2017. Kommunalteknikk er tilstede for å se hva som vil påvirke kommune-norge.
CICERO ble opprettet i 1990 av den norske regjeringen og fikk i mandat å utvikle kunnskapsgrunnlaget i nasjonal og internasjonal klimapolitikk. I dag er CICERO en uavhengig forskningsstiftelse med tilknytning til Universitetet i Oslo og vår visjon er å forutse og svare på samfunnets klimautfordringer med forskning og formidling av høy internasjonal standard.
CICERO skal bidra til omstilling gjennom å drive forskning, utredning, rådgivning og informasjon om klimarelaterte globale miljøspørsmål og internasjonal klimapolitikk med sikte på å fremskaffe kunnskap som kan bidra til å redusere klimaproblemet og å styrke det internasjonale klimasamarbeidet.

Hva er Arendalsuka?
Arendalsuka er partipolitisk uavhengig, og har som mål å styrke troen på politikk og politisk debatt. Arendalsuka vil på denne måten bidra til å styrke kraften i vårt levende demokrati. Arrangementet skal være en årlig nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid.
Uka ble første gang arrangert i 2012 med 30 utstillere, 50 arrangementer, 70 pressefolk og 20.000 deltakere har vokst til 160 utstillere, 598 arrangementer, 215 pressefolk og 70.000 deltakere i 2016 - det ventes enda større vekst inn i 2017.
Arendalsuka arrangeres hvert år i uke 33. Alle arrangementer som inngår i Arendalsukas program er åpne for alle og gratis å delta på.

Norsk Kommunalteknisk Forening
Dette er første året Norsk Kommunalteknisk Forening er tilstede på Arendalsuka. Vi har spurt rådgiver for NKF veg og trafikk / NKF infrastruktur Andreas Birkeland om hva han synes om arrangementet:
Hva er nytten av å delta her?
- For det første er det jo utrolig det de har klart å skape her i Arendal. Det er litt av en størrelse på dette arrangementet. Ett av målene for Arendalsuka er jo å bidra til at organisasjoner og enkeltpersoner kommer i direkte kontakt med de mest sentrale nasjonale aktører innenfor politikk, organisasjons- og næringsliv. Med andre ord er jo dette helt riktig arena og være tilstede på for vår del, i og med det står forankret i foreningens strategiplan at vi skal bli en betydelig samfunnsaktør og en foretrukken leverandør av kunnskap til norske kommuner. Det handler om å være tilstede der det skjer.
Kommunalteknikks utsendte kommer tilbake med oppdatering og diverse smakebiter fra programmet.