
Etter at Stavanger kommune hadde et legionellautbrudd i Tastahallen i 2007 ble det avdekket at organisasjonen hadde manglende kunnskap og rutiner for legionellakontroll og forebygging av legionellasmitte. Illustrasjon: Pexels.com
Tidsskriftet Kommunalteknikk
Legionella – erfaringer fra Stavanger kommune
Etter at Stavanger kommune hadde et legionellautbrudd i Tastahallen i 2007 ble det avdekket at organisasjonen hadde manglende kunnskap og rutiner for legionellakontroll og forebygging av legionellasmitte. Denne artikkelen tar for seg hovederfaringene Stavanger kommune har gjort gjennom en 10-års periode med FoU-arbeid.
Legionærsyken er en alvorlig og potensielt dødelig form for lungebetennelse forårsaket av Legionellabakterien [1]. Det finnes over 50 ulike arter av legionellabakterien og det er først og fremst Legionella pneumophila serogruppe 1 som er knyttet til sykdom (ca. 80% av rapporterte tilfeller i Europa i 2017) [2]. Forskrift om miljørettet helsevern pålegger kommunene å føre tilsyn og internkontroll for å hindre spredning av legionella. Det er byggeier som er ansvarlig for at brukerne ikke utsettes for legionellasmitte [3]. I etterkant av at en person fikk påvist Legionærsyke i 2007 og at sannsynlig smittekilde var dusjanlegget i Tastahallen, ble det avdekket at Stavanger kommune manglet både kunnskap og rutiner for legionellakontroll. Stavanger kommune startet da arbeidet med å etablere legionellaforebyggende rutiner der vi fulgte anbefalinger gitt i den daværende utgaven av FHI sin veileder [4]. Vi brukte blant annet kimtall som indikator for legionella og gjennomførte månedlige varmtvannsspylinger i alle anlegg. Etter en tid erfarte vi at deler av rutinene som hadde blitt etablert ikke fungerte etter hensikten. Dette var bakgrunnen for et langvarig samarbeid gjennom en rekke forskningsprosjekter med forskningsinstituttet International Research Center of Stavanger, IRIS (fra oktober 2018 en del av NORCE Norwegian Research Centre AS) for å dokumentere og finne løsninger for legionellaforebygging og kontroll som kunne fungere for våre anlegg.
- Dokumentasjon på effekt/manglende effekt for en rekke ulike legionellaforebyggende tiltak.
- Dokumentasjon på legionellastatus i kommunens dusjanlegg.
- Bedre kommunikasjon og forståelse for legionellaforebyggende arbeid på tvers av avdelinger i kommunen.
- Økt forståelse av hvordan legionellabakterier lever og formerer seg i byggenes vannsystemer.
- Innføring av forskningsbaserte forebyggingsrutiner.
- Kunnskapsspredning i nasjonalt nettverk.
- Økt beredskap forbindelse med eventuelle sykdomstilfeller forår-saket av legionella.
Forskningsbasert kunnskap
For å få en helhetlig kunnskapsforståelse om legionellaforebygging, har det ikke vært tilstrekkelig å ha kunn-skap om VVS-tekniske installasjoner i dusjanlegg og termiske forhold i rørsystemer i bygg. Det har vært viktig og helt nødvendig å også få mer kunnskap om selve legionellabakterien. Her har samarbeidet med forskningen vært svært viktig. Gjennom dette arbeidet har vi fått ny kunnskap om fysiske tiltak, prøvetaking, temperaturovervåking [5-8], og etablert egne krav i våre prosjekteringsanvisninger på sanitærinstallasjoner for å forebygge av legionellesmitte [9]. Etter hvert som kunnskapen om legionellaforbygging generelt har økt har også myndighetene ved Folkehelseinstituttet oppdatert og revidert sin veiledning flere ganger, sist i 2015 [4,10-12]. Gjennom disse revideringene har vi sett en justering av veilederen i henhold til ny kunnskap blant annet fra vårt arbeid, f.eks. at kimtall ikke lenger anses som en egnet indikatorparameter for mulig forekomst av legionellabakterier og at varmebehandling ikke nødvendigvis er egnet for å bli kvitt legionella [12].
Overvåkingsprogrammet for legionella
I stedet for å behandle alle bygg som om de har legionella har vi valgt å undersøke om de ulike byggene har legionella og heller sette i gang tiltak dersom det er nødvendig. Gjennom forskningsprosjekt har det blitt utviklet en forenklet metode for påvisning av legionella [6, 7]. Metoden har en lavere sensitivitet enn ISO-standarden men den gjør det mulig å enkelt teste mange tappepunkt fordelt utover hele anlegget. Videre testes både vannet i dusjarmatur og systemvann slik at man samlet sett får et bedre bilde av legionellastatus i anlegget. Deteksjonsgrensen for vår metode er 5 000 cfu/l mot 100 cfu/l i IOS-standarden [13]. Denne metoden benyttes i overvåkingsprogrammet for Legionella i Stavanger kommune der alle kommunale dusjanlegg testes etter en bestemt syklus i forhold til en risikovurdering. Anlegg som benyttes av brukere med forhøyet risiko for å bli syke, som f.eks. sykehjem, testes to ganger per år. Idrettsanlegg 1 gang per år, mens anlegg med lavrisikobrukere testes i syklus på 2, 3 eller 5 år. Av de 256 kommunale dusjanlegg som har blitt undersøkt i Stavanger, er det påvist Legionella penumophila i 29 anlegg (ca. 11 %). Kommunen deler inn sine bygg i kategorier som skoler, helsebygg, idrettsbygg, boliger, barnehager, kontor, beredskapsbygg m. flere. Den relative fordelingen av Legionella mellom kommunens byggtyper varierte mellom 0-36 %. Fordelingen mellom Legionella pneumophila serogruppe 1 og serogruppe 2-14 er ca. 50/50 [5].
Kommunen som testlab for legionellasystemer
Siden 2008 har en rekke ulike behandlingsmetoder vært prøvd ut i de kommunale dusjanleggene i Stavanger. Leverandører har fått testet ut sine systemer i anlegg infisert med legionellabakterier. Det har vært et bevisst valg fra Stavanger kommune sin side å ikke bruke behandlinger som man vet har en effekt på miljø, som f.eks. sølv og kobber. Dette fordi vi har vurdert risikoen for å bli syk av legionella som mindre enn eventuelle skader på miljøet.
Et leverandørmarked med manglende erfaring og kompetanse om legionella
Dette gjør kommunen av forebygging
Referanser
- WHO, Legionella and the preven-tion of prevention of legionellosis. https://www.who.int/water_ sanitation_health/publications/legionella/en/. 2007.
- ECDC., Annual Epidemiological Report for 2017- surveillance report. available at https://www. ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/AER_for_2017-Legionnaires-disease_1.pdf. 2017.
- Lovdata, Forskrift for miljørettet helsevern. Kap 3a. Kravom å hindre spredning av Legionella via aerosol. https://lovdata.no/dokument/SF/for-skrift/2003-04-25-486. 2008.
- Folkehelseinsituttet, Forebygging av legionellasmitte – en veiledning. 2008.
- Krøvel, A.V., et al., Legionella i kommunale dusjanlegg- under-søkelse av utbredelse, typer og virulens med tanke på risi-kostyring. 2017, IRIS-rapport 2017/282. ISBN: 978-82-490-0899-5.
- Wiik, R. and A.V. Krøvel, Legio-nella pneumophila i kommunale dusjanlegg- Hvorvidt trengs mottiltak? 2011, IRIS rapport 2011/202. ISBN: 978-82-490-0748-6.
- Wiik, R. and A.V. Krøvel, Neces-sity and effect of combating Legionella pneumophila in muni-cipal shower systems. PLos One, 2014. 9.
- Wiik, R. and C. Boccadoro, Legio-nella i kommunale dusjanlegg. Vurdering av metoder for å fore-bygge smitte. 2008, IRIS rapport. ISBN 978-82-490-0599-4
- Stavanger kommune, Bymiljø og utbygging. Prosjekteringsanvis-ning 3 – VVS installasjoner. . 2019.
- Folkehelseinsituttet, Forebygging av legionellasmitte – en veiled-ning 2.utgave. https://www.fhi. no/globalassets/dokumenterfi-ler/til-arkiv/legionellaveileder-kapittel-01-05.pdf. 2009.
- Folkehelseinsituttet, Vannrapport 118- Forebygging av legionellas-mitte – en veiledning. 3. utgave. 2012.
- Folkehelseinsituttet, Vannrapport 123. Forebygging av legionellasmitte – en veiledning. 4. utgave. https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/rapporter/2015/forebygging-legionellasmitte-veiledning.pdf. 2015.
- ISO 11731:2017, Vannundersøkelse – Telling av Legionella (ISO 11731:2017). Norsk standard, 2017.
- Stavanger kommune, Velferd og Helse, Samfunnsmedisin. Legionella – Revidering av rutiner i kommunale bygg. Saksdokument 18/10696-1, 12.4.18. 2018.