Fra 2022-utgaven av Arendalsuka, der Norsk Vann og KS inviterte til debatt om Oslofjorden. Foto: Sindre Haarr

Fra 2022-utgaven av Arendalsuka, der Norsk Vann og KS inviterte til debatt om Oslofjorden. Foto: Sindre Haarr

Norsk Kommunalteknisk Forening

Møt NKF under Arendalsuka

NKF ønsker den gode samtalen under Arendalsuka. I år står solceller, strømstøtte, digitalisering, boligmodellen og avfall på tapetet.

Administrerende direktør i NKF, Kirsti Kierulf, ser frem til møtene med både politikere, kommuner og andre organisasjoner under Arendalsuka. Under paraplyen ByggArena Arendal tar NKF opp om ikke strømstøtten kunne vært brukt til energieffektivisering.

– Jeg tror dette er en veldig viktig diskusjon å ha. Ved å kompensere strømbruk er det vanskelig å endre folks vaner. Regjeringen har brukt 45 milliarder i direkte strømstøtte. Man kan jo bare tenke seg hvor mye energieffektivisering vi hadde fått til for disse pengene, sier Kierulf.

Arendalsuka: Energieffektivisering - for lite og for sakte. Sett strømstøtten i arbeid!

Illustrasjonsbilde: pexels.com
Illustrasjonsbilde: pexels.com

Vi må snakke om solceller

Fra 1. oktober endres reglene for egenprodusert strøm, og norske bedrifter, borettslag og sameier vil nå ha samme muligheter som private husholdninger til egenprodusert strøm.

– Problemet er at disse reglene ikke tar høyde for deling av kraft på tvers av gårds- og bruksnummer. Når store bygg produserer mer strøm enn de bruker er det et overskudd som kan mates ut igjen på nettet, men da slår avgiftene inn, forklarer Kierulf.

Hun har fått med seg Solenergiklyngen og invitert til innovasjonscafé om hvordan vi skal bruke solceller for å både produsere og spare energi.

Arendalsuka: 1+1=3: Solcellebransjen og kommunaltekniske tjenester redder oss fra klimakrisen

– Det er 31,6 millioner kvadratmeter kommunale bygg. Hvordan kan vi utnytte disse kvadratmeterne til solceller? Hva trenger vi av virkemidler? Hvilke tekniske utfordringer må vi løse, spør Kierulf.

Avfall, ombruk og gjenbruk

Modellen for å finne de gode diskusjonene og løsningene går igjen når NKF, sammen med Samfunnsbedriftene og Trondheim kommune skal snakke om hva vi skal bruke avfallet til.

Arendalsuka: 1+1=3 Avfallsbransjen og kommunaltekniske tjenester redder oss fra klimakrisen

Her fra Arendalsuka 2022, da Kirsti Kierulf var på besøk hos Norkart for å snakke om digitalisering og kunstig intelligens. Foto: Sindre Haarr
Her fra Arendalsuka 2022, da Kirsti Kierulf var på besøk hos Norkart for å snakke om digitalisering og kunstig intelligens. Foto: Sindre Haarr

Med samtalen i fokus

Kierulf er klar til å ta i mot alle som ønsker å være med i samtalen under Arendalsuka.

– Gjennom samtaler med hverandre og tid til refleksjon i felleskap kan vi både finne gode og bærekraftige løsninger. Nå gleder vi oss til å treffe kommuner, bransjen, politikere og organisasjoner i Arendal, avslutter hun.