NKF_med undertekst

NKF støtter ikke forslaget til endring i plan- og bygningsloven

Kommunal- og moderniseringsdepartementets forslag til endring i plan- og bygningsloven – om fortetting, transformasjon og utbyggingsavtaler – bør utredes grundigere og i tett samarbeid med kommunesektoren, mener NKF.

Kirsiti Kierulf 2021
Kirsti Kierulf. Foto: Christopher Caspersen.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet foreslår i sitt høringsforslag flere endringer i plan- og bygningsloven. Forslagene er ment å gjøre transformasjons- og fortettingsprosessene mer forutsigbare, lettere å gjennomføre og bidra til finansiering og kostnadsfordeling av offentlig infrastruktur. 

– Det er positivt at Kommunal- og moderniseringsdepartementet ønsker å etablere verktøy for transformasjon og fortetting, men når vi leser høringsforslaget og snakker med våre medlemmer, er vi bekymret for at de foreslåtte endringene ikke er godt nok utredet, sier administrerende direktør Kirsti Kierulf i NKF

Ressurskrevende

Mange kommuner er opptatt av at forslaget vil kreve økte ressurser. Blant annet slår endringene fast at de økonomiske rammene skal avklares på et tidlig stadium i planprosessen. Dette krever utregningsmetoder som for mange kommuner vil oppleves som kompliserte og ressurskrevende. Kostnadsberegning stiller høyere krav til kommunens kompetanse gjennom hele prosessen, og selv om intensjonen om tidlig avklaring er god, vil det være få kommuner som har kapasitet til å møte det økte arbeidsomfanget endringene medfører. 

– Forslaget vil legge beslag på store ressurser i kommunene og i mange tilfeller kreve kompetanse den enkelte kommune ikke innehar. Dette vil lett kunne bli en arena for innleide konsulenter, sier Kierulf. 

Lang tidshorisont

Planprosesser kan i noen tilfeller strekke seg over så mye som 15–20 år, og  mange kommuner vil vegre seg for å ta i bruk områdemodellen, siden det er kommunen som må bære den økonomiske risikoen. Usikkerhetsmarginen på 15 prosent er satt altfor lavt og utsetter kommunesektoren for en urimelig risiko.

– NKF og KS har koordinert høringssvarene, og vi er enige om at dette er endringer som både belaster kommunene kompetanse- og ressursmessig, i tillegg til å legge en altfor stor økonomisk risiko på kommunene, sier Kierulf. – Områdemodellen vil kunne få store konsekvenser for kommunene som ikke er grundig nok utredet. Både KS og NKF mener  at det er behov for grundigere utredninger og tett dialog med relevante kompetansemiljøer og kommunesektoren, sier hun.