
Ruten-parken med den karakteristiske ringen. Foto: Sandnes kommune
NKF veg og park
Norges mest attraktive by kommer til Kommunevegdagene
I skarp konkurranse med Harstad og Bryne stakk Sandnes kommune av med prisen for Norges mest attraktive by i 2022. Til Kommunevegdagene kommer direktør for byutvikling og teknisk, Leif Aarthun Ims for å fortelle oss om veg og park sin betydning i arbeidet med å gjøre Sandnes til Norges mest attraktive by.
Industri- og stasjonsbyen Sandnes har hatt stor befolkningsvekst i mange år. Utviklingen av kommunens boligområder var i stor grad bilbasert og førte til byspredning, mens utviklingen av sentrum stagnerte. Gjennom de senere år har imidlertid Sandnes gjort flere grep som har bidratt til å snu utviklingen og skape et attraktivt sentrum som er identitetsskapende og drivende for byens utvikling. Fortetting og nybygg, nye byrom og oppgraderte gater, flere kulturinstitusjoner i sentrum og god bevaring av historiske bygg, ny videregående skole og åpning av deler av Storåna er viktige tiltak. Sistnevnte er del av en langsiktig etablering av grønnstrukturer som re-etablerer bynatur. Havnefronten er åpnet og gjort tilgjengelig for alle.
Fra vurderingen til Attraktiv-by-prisen
Rådhusplassen og byrommene rundt har bidratt til at Vågen har blitt en attraktiv og integrert del av bybildet. Som rådhuset er det store, offentlige byrommet “Ruten” – midt i sentrum – et tydelig tegn på en kommune som ønsker å gjøre en forskjell: Dette er kanskje det mest vellykkede offentlige byrom juryen har sett, også dette et resultat av arkitektkonkurranse. I Ruten har Sandnes skapt et demokratisk og inkluderende samlingspunkt som på en omtenksom og sømløs måte favner hele spekteret av byens brukere og behov. Her er alle velkomne, og stedet blir brukt intenst gjennom dagen av alle aldersgrupper, med et eget lite område med et overbygg spesielt tilrettelagt for folk som ellers blir glemt eller “jaget”; rusmisbrukerne. Nye Ruten er et lærestykke i sosial bærekraft i praksis.
Juryen mener Sandnes er et forbilde for andre kommuner i involveringen av barn og unge i kommunens utvikling. Det var nemlig barn som i 2008 kom med det radikale forslaget at parkeringsplassen Ruten kunne bli park. Juryen opplever at Sandnes ungdommens kommunestyre har reell innflytelse. Barnas Byfestival er en viktig, årlig hendelse i Sandnes, som sammen med en lang rekke tiltak viser at kommunen ser verdien av barn og unges medvirkning i byutviklingen.
Juryen fikk inntrykk av at kommuneadministrasjon og politisk ledelse er synlige, tydelige og tilgjengelige, at samarbeidsevnene er gode, og linjene korte. Byen og politikken har maktet å kommunisere godt. Dette har vært viktig for involvering og engasjement og bidratt til å skape identitet, stedsfølelse og ny stolthet for byen.
Sandnes representerer utvikling på godt og vondt, og juryen er opptatt av å se verdien av at man har vist sterk vilje til å finne nye løsninger som bidrar til positiv og bærekraftig utvikling. Sandnes viser at langsiktige, gode planer og målrettet satsing på byrom og møtesteder i sentrum kan bidra til å endre måten innbyggere bruker byen. Nye mobilitetsløsninger og god sentrumsutvikling bør legge godt til rette for at arealpolitikken strammes ytterligere inn, med bedre utnytting av sentrumsnære områder som ikke er dyrkbare.
Sandnes stiller på Kommunevegdagene
På Kommunevegdagene i juni stiller Sandes med flere foredrag.
– Vi er glade for at Sandnes stiller med gode case innenfor flere områder som berører veg og park, sier seinorrådgiver i NKF, Iren Meli Lundby.
Til konferansen kommer nevnte direktør for byutvikling og teknisk, Aarthun Ims for å snakke om veg og park sin rolle i arbeidet med å bli Norges mest attraktive by. I tillegg kommer virksomhetsleder for bydrift, Sveinung Sviland, for å snakke om kommunenes erfaringer med biokull og biojord i blågrønne løsninger. Avdelingsleder for bydrift vei, John Olav Haraldsen stiller også for å dele erfaringer om hvordan kommunene har brukt ArcGIS online i flåtestyringen.