
Smedasundet i Haugesund. Foto: Sten Dueland
Tidsskriftet Kommunalteknikk
Nye retningslinjer i Haugesund kommune
Plan- og miljøutvalget i Haugesund kommune har vedtatt nye retningslinjer for dispensasjon fra regulert tomtedeling. Byutviklingssjef i Haugesund, Elisabeth Kynbråten, er imponert over politikerne som har tatt den tøffe beslutningen.
- Det skal ikke være kurant å få dispensasjon fra plan.
- Dispensasjoner må ikke uthule planen eller enkeltbestemmelser.
- Fortetting bør skje ved planendring.
- Reguleringsplan skal sikre forutberegnelighet og gi innbyggerne anledning til å orientere seg om hvilke krav som gjelder i planområdet.
- Hvis planen ikke lenger gir uttrykk for hvordan kommunen ønsker å utvikle arealet, bør kommunen endre planen i stedet for å dispensere.
- Kommunens ønske om fortetting, kan ikke brukes som begrunnelse for dispensasjon.
Kommunen har de siste årene mottatt en god del søknader om deling av boligeiendommer i etablerte boligstrøk. I mange tilfeller er dette områder som er omfattet av eldre reguleringsplaner, der tomtene er store i dagens målestokk.
God fortetting i villaområder er utfordrende
![]() |
Byutviklingssjef i Haugesund kommune, Elisabeth Kynbråten. Her under Tromsøkonferansen februar 2020. Foto: Vaagvisuals |
Tidligere praksis og konsekvenser
– Kommunen hadde flere saker som var avhengige av dispensasjon fra tomtedeling, men har vært avhengige av en prinsipiell avklaring fra plan- og miljøutvalget.
Administrasjonen i kommunen mener at kommunen bør kunne tilby flere typer boligeiendommer. Både de tradisjonelle villaeiendommene og nyere, tettere, boligområder og leilighetsbygg.
Konsekvenser for folkehelse
Kvaliteten på boområder henger sammen med sosial bærekraft. Sosial bærekraft er et vesentlig punkt i folkehelseloven av 2012. Plan- og bygningsloven skal som verktøy sikre viktige kvaliteter i norske boliger. Forskrift om tekniske krav til byggverk trekker opp grensen for det minimum av egenskaper et byggverk må ha for å kunne oppføres lovlig i Norge.
– Bokvalitet handler om den tekniske kvaliteten på den enkelte bolig. Men ikke bare det. Hvordan vi opplever vårt bomiljø er svært sammensatt. Foruten god teknisk standard, er det mange faktorer i selve boligen som forsterker eller undergraver de fysiske, sanselige og emosjonelle behovene vi mennesker har. Begrepet bokvalitet rommer mer enn teknisk kvalitet, forteller Kynbråten.
– Bokvalitet er komplekst, og berører områdenivå, bomiljø, bebyggelse, enkeltbolig og uterom. Når boliger og byområder skal bygges, må noen ha ansvar for å formgi på en måte som gir de som bor i og bruker området handlingsrom, verdighet og tilhørighet. Bygg og omgivelser som er omsorgsfullt planlagt øker trivsel, trygghet, frihet, fellesskap og deltakelse. Dette fremmer folkehelsen og er dermed også samfunnsøkonomisk lønnsomt.
Byutviklingssjefen peker på at forskningslitteraturen er ganske entydig på hva som er viktig for selvopplevd helse og trivsel. God tilgang til natur og grønne områder, solfylte arealer og skjerming mot støy, i tillegg til at det legges til rette for både privatliv og fellesskap.
Kommunens vurdering og utvalgets vedtak
Vedtakene i Haugesund kommune
- Delingen skal ikke gi tomter som bryter vesentlig med tomte- og bebyggelsesstrukturen i området.
- I villaområder med store tomter, skal en normalt ikke foreta tilfeldig oppdeling av enkelttomter.
- Ved deling skal det legges vekt på at både ny tomt og avgivertomt får store sammenhengende uteoppholdsareal (min 150 m2) egnet for opphold og lek mot sør og/eller vest.
- Verken ny eiendom eller avgivertomt skal være omgitt av vegareal på mer enn en side.
- Takform og/eller volumoppbygging skal være et av elementene som hentes fra eksisterende bebyggelse.
- Ved fortetting i områder dominert av småhusbebyggelse skal nye tiltak ha småhuskarakter og størrelse/volum tilsvarende eksisterende bebyggelse i nærområdet.
- Ved alle tiltak bør det legges stor vekt på bevaring av eksisterende terreng og vegetasjon og sammenhengende grøntdrag.