
Illustrasjonsbilde hentet fra retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging.
Fagkonferansen 2021 / 8.-10. september
Retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging
Støy bidrar til redusert velvære og trivsel og påvirker helsen til mennesker. En stor andel av befolkningen opplever helseplager som følge av støy. Miljødirektoratet har nylig kommet med en ny veiledning til T-1442 retningslinje for behandling av støy i arealplanleggingen. Merete Gynnild kommer til plandelen av Fagkonferansen for å gi en innføring i hvordan retningslinjer og veileder skal tas i bruk i praksis.
Arealplanlegging og forebyggende tiltak er de viktigste verktøyene for å nå disse målsettingene og forhindre at flere blir plaget av støy.
I utgangspunktet bør det ikke åpnes for nytt støyfølsomt bruksformål i støyutsatte områder. Ny støyfølsom bebyggelse bør helst etableres i områder med støynivå under grenseverdiene. Dersom det av ulike grunner likevel etableres støyfølsom bebyggelse i en støysone, er det viktig at støyforholdene avklares på et tidlig tidspunkt i planprosessen.
Støy må være et premiss for planleggingen. Ny bebyggelse bør etableres slik at det blir god bo- og brukskvalitet og gode lydmiljøer på eiendommen. Nye støyende anlegg og virksomhet bør ikke medføre økt støybelastning over grenseverdier for nærliggende bebyggelse. Med god planlegging vil det ofte være mulig å etablere ny bebyggelse, og støyende anlegg og virksomhet, uten at flere blir plaget av støy.
For å forebygge støyplage og andre negative helsekonsekvenser er det i denne retningslinjen gitt kvalitetskriterier for ny støyfølsom bebyggelse. Kvalitetskriteriene sikrer at bebyggelsen får gode lydmiljøer utendørs med tilfredsstillende støynivå, samt at det for boliger er en stille side hvor soverom og oppholdsrom kan plasseres.
Denne retningslinjen gir anbefalinger om hvordan vi forebygger negative helsekonsekvenser av støy og ivaretar og utvikler gode lydmiljøer ved planlegging og utbygging av ny støyfølsom bebyggelse og støyende anlegg og virksomhet.
Retningslinjen, som har ikrafttredelse 11. juni 2021 ser du her.
![]() |
Merete Gynnild, seniorrådgiver i Miljødirektoratet. Foto: Miljødir. |
Miljødirektoratet kommer til Fagkonferansen
Merete Gynnild er seniorrådgiver i Miljødirektoratet og har vært med å utarbeide veilederen til retningslinjene. Merete Gynnild jobber på seksjon for arealplan i Miljødirektoratet og har ansvar for fagfeltene støy og konsekvensutredninger. Merete har tidligere jobbet ti år hos Statsforvalteren i Trøndelag og to år i Melhus kommune med behandling av plansaker.