
Jon Adler Torp, rådgiver i Norsk Kommunalteknisk Forening. Foto: Chris Caspersen
Norsk Kommunalteknisk Forening
Sommerhilsen fra NKF byggesak
Da er det igjen tid for ferie. Vi kan legge PCen på hylla i noen uker og slippe tanken om tidsfrister, dispensasjoner og mangelbrev, med god samvittighet. Den første ferien på lenge uten restriksjoner.
Det har vært noen krevende år vi nå kan se tilbake på. Koronapandemien har utfordret oss med bruk av hjemmekontor og innføring av digitale møtearenaer. Vi har opplevd endringer i lov og forskrift i et tempo som ingen har opplevd tidligere. Vi har vært igjennom krevende kommunesammenslåinger og vi har dessverre også opplevd det tragiske skredet på Gjerdrum.
Det er ikke sikkert alle dere har blitt berørt på samme måte, men felles for kommunene er at vi ser en økt kompleksitet og variasjon i søknader som kommer inn til behandling. Dette krever nøyaktig oppfølging og stiller stadig høyrer krav til fagkompetansen i kommunene.
Å øke fagkompetansen innen plan og byggesak er dette NKF byggesak jobber for hver dag. Vårt mål er å tilby dere de verktøyene dere trenger for å tilegne dere den kompetansen som er nødvendig for å imøtekomme de utfordringene dere møter i hverdagen.
Hovedfokuset til NKF byggesak er nettverksmøter. Møtene er den eneste faste arenaen hvor vi samles for å få faglig påfyll og oppdateringer. Samlingene bidrar til at vi får en likere saksbehandlingspraksis blant kommunene og vi har mulighet til å diskutere utfordrende saker med andre. Deling av beste praksis og eksempelsaker er en av de beste læringsformene vi har tilgjengelig og som jeg mener vi bør bruke i mye større grad. Det er også et behov for flere temanettverk, der vi kan diskutere saker og temaer litt mer i dybden. Tilsynsnettverket i Akershus og Buskerud er eksempel på et slik temanettverk som har blitt opprettet dette året. Vi ser også på andre temanettverk som nettverk for hyttekommuner, kystkommuner og storbyer og tettsteder.
NKF holder hver måned kurs innen plan og byggesak. Innholdet i kursene spenner seg fra innføring i byggesak til mer komplekse kurs som for tiltak i eksisterende bygg. Disse kursene er viktige verktøy for å øke egen kompetanse og samtidig tilføre økt kompetanse i kommunen. Vi ser at behovet for kurs er økende og vi jobber derfor med å utvide kursporteføljen og digitalisere innholdet. Digitaliseringen skjer i samarbeid med Telemark kompetanse og målet med arbeidet er å øke læringsutbytte og gjøre de mest populære kursene mer prisgunstige og tilgjengelig.
Vi jobber også med å digitalisere våre veiledere og temapakker. Dette er det verktøyet som oftest er i bruk blant saksbehandlere og er derfor høyt prioritert. Digitaliseringsarbeidet starter opp i august og vi håper å ha klart de første veilederne i løpet av vinteren.
To ganger i året inviterer vi også til konferanse. Konferanser er en god arena for å tilegne seg ny kunnskap og få en oppdatering av viktige aktualiteter. Det sosiale samværet på kvelden bidrar også til kunnskapsdeling og kommunikasjon på tvers kommunegrenser. Programmet under høstens konferanse i Drammen er variert og gjenspeiler de utfordringer vi står ovenfor i dag. Nytt av året er også sporet Innføring i tilsyn. I tre innlegg vil vi her vise hvordan enkle tilsyn utføres, arbeid med tilsynsrapporter og etablering av tilsynsrutiner.
Jeg er veldig glad for å få jobbe i NKF og ha mulighet til å bidra inn i dette arbeidet. Min motivasjon er å gjøre hverdagen enklere for dere i det daglige. Jeg setter derfor utrolig stor pris på telefoner og eposter der dere foreslår nye temaer som bør belyses eller andre aktualiteter dere ønsker en avklaring på.
Ønsker dere alle en riktig god sommer og håper å se flest mulig av dere i Drammen.
Hilsen
Jon Adler Torp