Triangulum Big data

Tidsskriftet Kommunalteknikk

Stavanger - Norges eneste fyrtårnby

I oktober 2014 ble Stavanger utnevnt til fyrtårnby sammen med Eindhoven og Manchester i Triangulum-prosjektet. Triangulum er Europas første og største innovasjons- og demonstrasjonsprosjekt i søken på smartere byer og samfunn.

Triangulum Gerd Seehuus
Gerd Seehuus, lokal koordinator for Triangulum i Stavanger. Foto: Elisabeth Tønnesen

Fyrtårnbyene i Triangulum skal integrere energi, mobilitet og IKT i nye løsninger som ikke har vært vist tidligere.

Tekst: Inger Hanne Vikshåland, Stavanger kommune
Foto: Elisabeth Tønnesen

Triangulum er Norges eneste fyrtårnprosjekt i EUs satsning på smartere byer og samfunn i Horisont 2020-programmet, og Stavanger er den eneste byen i Norge med status som fyrtårnby. Vi tok en prat med Gerd Seehuus, lokal koordinator for Triangulum i Stavanger, for å høre mer om hennes erfaringer.

Hvordan ble Stavanger en fyrtårnby?
- Det korte svaret er at vi skrev en god søknad, men historien er lengre enn som så. Vi hadde over en periode fulgt med på utlysninger som kom fra EU. Europakontoret sendte oss så tre alternative utlysninger som kunne være interessante for Stavanger kommune. Eindhoven tok initiativ og inviterte oss til å være med på søknaden om å bli fyrtårnby. Den viktigste nøtten å knekke var hvilke samarbeidspartnere vi inviterte med oss da ett av kriteriene var et velfungerende trippel helix samarbeid. Stavanger har heldigvis lange tradisjoner med å samarbeide på tvers, så det løste vi uten store utfordringer.

I dag består Triangulum av 22 partnere, hvor fem av disse utgjør det lokale konsortiet i Stavanger. De lokale partnerne er Stavanger kommune, Lyse AS, Rogaland fylkeskommune, Universitetet i Stavanger og Greater Stavanger. Sammen skal partnerne demonstrere «first-of-a-kind»- løsninger som bidrar til å svare på EUs 7 uttalte samfunnsutfordringer ved å integrere energi, mobilitet og IKT i nye innovative løsninger som ikke har vært vist før.

Hvilke prosjekter pågår i dag?
- Vi har flere pågående demonstrasjoner i regionen. Lyse har installert systemer for energistyring i 100 hjem for å senke energiforbruket og øke brukerbevisstheten. Stavanger kommune har utviklet ny energisentral basert på avløpsvann som kjøler og varmer tre administrasjonsbygg. Dette vil gi en CO2 reduksjon på 85 %. Fylkeskommunen tester tre batteridrevne busser som går i ordinær rutetrafikk for å demonstrere reduksjon av CO2 i offentlig transport. UiS samler data i en nettskyløsning fra alle de 22 partnerne i de tre fyrtårnbyene som skal bli til nyttig informasjon for andre byer som skal gjenta løsningene. Greater Stavanger hjelper prosjektet å formidle løsningene regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Triangulum Big data
Illustrasjon: Zoaring AS, hentet fra filmen

Vise-dele-gjenta

Målet med Triangulum er å vise, dele og gjenta løsningene som blir utviklet av fyrtårnbyene med blant annet følgebyene Leipzig, Praha og Sabadell. Jobben til fyrtårnbyene er å høste erfaringer fra demonstrasjonsprosjektene og vise vei for andre byer som ønsker å utvikle komplekse og innovative løsninger.

Tre bærebjelker

Triangulum-samarbeidet er basert på tre bærebjelker: en offensiv offentlig sektor, fremragende forskning og et konkurransedyktig næringsliv. I tillegg spiller bærekraft en stor rolle, både sosialt, økonomisk og miljømessig.

- Partnerskap er nøkkelen i Triangulum, men byen må være i førersetet. Det er viktig å få på plass det riktige partnerskapet med høy og komplementær kompetanse som sammen kan skape helt nye løsninger som vil komme innbyggerne til gode. Med det som bakteppe går vi fra trippel helix til kvadruppel, og anser tett innbyggerinvolvering som suksesskriteria for å lykkes. Status som fyrtårnby åpner for nye markedsmuligheter og samarbeid på tvers i Europa for partnerskapet og bidrar til grønn vekst.

Helt til sist, har du noe du vil si til andre byer som ønsker å søke på et Horisont2020 prosjekt?
-
Svar på hele oppgaven, og skriv søknaden selv. Det er innholdet i søknaden dere blir målt på når prosjektet er i gang, så dette må være godt forankret. Byene må være i førersetet og det er viktig med vilje i befolkningen og hos politikerne til å ta ansvar i endringsprosesser. Vær praktisk. Det handler om å demonstrere løsninger, ikke ideer og teoretiske modeller. Tenkt stort, men lag små prosjekter som kan gjennomføres innen tidsfristen.»

Triangulum kart
Illustrasjon: Triangulum

Triangulum

  • Triangulum er Stavanger, Manchester og Eindhovens felles prosjekt for å utvikle smarte løsninger for framtidens bærekraftige byer.
  • Prosjektet går over fem år (2015-2020) og er en del av Horisont 2020-programmet.
  • Horisont 2020 er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram med sitt budsjett på 80 milliarder euro i perioden 2014-20.
  • Målsettingen med Horisont 2020 er å løse samfunnsutfordringer på en bærekraftig måte, og samtidig bidra til vekst og sysselsetting i Europa.
    SCC01 #646578

Tidsskriftet Kommunalteknikk

Artikkelen ble første gang pulisert i Kommunalteknikk #5.

Klikk under for å lese hele bladet.