Kommunalteknikk: Medvirkning
Barnetråkk i Moss kommune
I 2016 gjennomførte Moss kommune Barnetråkk på fire grunnskoler i Moss og elevene registrerte på kart hvordan de bruker nærmiljøet og hva som kan være annerledes. Dette gir kommunen god kunnskap i planleggingen. Med Barnetråkk får unge en reell mulighet for medvirkning i ting de kjenner godt; sine egne omgivelser. Dette er viktig for demokratiopplæring, for utvikling av stedsidentitet og styrking av ansvarsfølelse og deltakelse.
Foto: Cecilie Kildahl, Moss kommune
Cecilie Kildahl
Miljørådgiver
Moss kommune
Vibeke Arnesen (arealplanlegger) og Cecilie Kildahl (miljørådgiver) gjennomførte barnetråkk i de seks klassene som deltok. Vi informerte om verktøyet på et rektormøte, og spurte om dette kunne være en god måte å involvere elever på. Det ble godt mottatt, og skolene ble valgt ut fra interesse og kommunens behov for informasjon.
Gjennomføring i praksis
Vi gjennomførte informasjonsmøter med klasselærere i forkant, og klassene fikk utdelt store papirkart over skolens nedslagsområde. Det var derfor mye læring i det å se på kart, snakke om kart og målestokk. Elever og lærer jobbet med kartet, og snakket om sitt nærområde i forkant. Noen tok seg en tur ut for å sammenlikne den virkelige verden med kartet. Noen jobbet sammen i elevgrupper. Lærerne bestemte selv hvor mye arbeid de la i dette før vi kom på besøk. Registreringen gjorde vi i hele eller halve klasser, med lærere og kommunens rådgivere tilstede. En ansatt med IT-kompetanse var tilgjengelig, i fall noe teknisk skulle svikte. Elevene jobbet enkeltvis eller i par, og alle registreringer ble hentet opp og sammenstilt i et kart av kommunens rådgivere så elevene fikk se resultatet av alle skoleveier og enkeltpunkter.
Foto: Cecilie Kildahl, Moss kommune |
Resultater
Det var et sterkt ønske fra lærere at vi skulle komme tilbake til klassen og fortelle om resultatene, og om det kom noen konkrete tiltak ut av arbeidet. Vi hadde også behov for å spørre elevene litt nærmere om enkelte ting. Resultatene ble lagt fram i klassene, og vi fikk en god dialog. Elevene var ivrige, og hadde mye på hjertet. Det var viktig helt fra starten av å gjøre oppmerksom på at alle ønsker ikke kunne innfris. Noe elevene selvsagt forsto.
Det var gledelig å se at resultatene viser at planleggere i kommunen i stor grad treffer de unges ønsker. De liker å bruke de områdene som er tilrettelagt; friområder, grønne parker, strender, idrettsplasser og lekeplasser. Det er viktig at disse positive områdene ivaretas, utvikles og ikke forfaller. Mye trafikk langs skoleveien og ved skolen, forlatte bygg, forsøpling og dårlig belysning oppleves som utrygt og negativt. De yngste elevene fortalte også om en utrygghet knyttet til sosiale boliger langs skoleveien. Dette er boliger kommunen skal ha, men viser kanskje et behov for mer informasjon og dialog i klasserommene om dette.
Ressurskrevende
Gjennomføringen har vært noe tidkrevende for miljørådgiver og planlegger. Gjennomføringsfasen vil kunne gjøres av lærere og elever alene, men dialogen i klasserommet i etterkant må gjennomføres av planleggere. Videre tar det tid å gjennomføre tiltak på bakgrunn av resultatene. Våre erfaringer viser at femte trinn er yngste aldersgruppe for gjennomføring av Barnetråkk.
Gjennomførte tiltak
Innspillene gir viktig informasjon og har bidratt i arbeidet med rullering av trafikksikkerhetsplan.
Det er gjennomført fysiske tiltak som er initiert helt eller delvis av Barnetråkkresultatene, eller som svarer ut innspill fra Barnetråkkene:
- Utbedring og etablering av fortau. Et utflytende parkeringsområde ved en butikk er strammet opp, og gir fotgjengerne tryggere passering. Det er gjort tiltak med dårlig belysning i underganger.
- Ved en av skolene er gater blitt enveisregulert samtidig som fortauene har blitt bredere og kantparkeringer har forsvunnet. Dette har ført til en tryggere gate forbi skolen.
- Ved en skole er innspillene gitt videre til de som skal gjennomføre en områdereguleringsplan i nærheten av skolen. Innspill også gitt videre til Statens vegvesen.
- Klassen ved den fjerde skolen ønsket seg bedre lekeplass i byen og likte å oppholde seg i Nesparken. De ønsket seg opprustning. En opprustning av dette var allerede planlagt og er gjennomført.
Det kom også ønsker som ikke blir gjennomført, samt at det er tiltak som er planlagt, men foreløpig ikke utført.
Erfaringer med Barnetråkk
På tross av lovens krav om involvering kan det kan ofte være vanskelig å få med barn og unge i planleggingen i kommunen. På bakgrunn av gjennomføring, resultater og tilbakemeldinger oppleves Barnetråkk som en god metode for å få barn og unge til å reflektere over sitt nærmiljø, og til å komme i dialog med dem. På et generelt grunnlag gir det mange fine tilbakemeldinger, som kan tas med videre inn i diverse planleggingsoppgaver. Dialogen i klasserommet i etterkant av registreringer er viktig.
Barnetråkk er en god måte å komme i dialog med skoleelever som kjenner nærmiljøet sitt godt. Elevene kom med store og små ønsker, men hadde en realistisk holdning til at ikke alle ønsker kan innfris. Generelt har tilbakemeldingene fra elever og lærere vært positive. Skal resultatene fra Barnetråkk følges opp vil det ofte være nødvendig med økonomiske ressurser.